حیدر مظهر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
حیدر مظهر
حیدر مظهر در اواخر عمر
حیدر مظهر در اواخر عمر
نام اصلی
حیدر مظهر
زاده۲۲ ربیع‌الاول ۱۳۱۳ قمری
کرمانشاه
محل زندگیکرمانشاه
درگذشته۲۹ خرداد ۱۳۴۷
کرمانشاه
آرامگاهگورستان وادی السلام قم
نام(های) دیگرمظهر الشعرای کرمانشاهی
تخلصمظهر
پیشهشاعر
زمینه کاریشعر فارسی
ملیتایرانی
فرزند(ان)فرهنگ مظهر
پدر و مادرغلامرضا

حیدر مظهر (۲۲ ربیع‌الاول ۱۳۱۳ قمری در کرمانشاه۲۹ خرداد ۱۳۴۷ در کرمانشاه) شاعر، بازرگان، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی دورهٔ مشروطه و پهلوی بود. از وی دیوان شعری به جای مانده‌است.

زندگی[ویرایش]

حیدر مظهر در ۲۲ ربیع‌الاول ۱۳۱۳ قمری در کرمانشاه به دنیا آمد. پدرش غلامرضاخان کرمانشاهی از بازرگانان کرمانشاه و سنندج بود. حیدر مظهر در کرمانشاه به انتشار روزنامهٔ پراو پرداخت[۱] که نخستین شمارهٔ آن در ۳۰ بهمن ۱۳۰۶ منتشر شد. این نشریه به انتقاد از حکومت وقت می‌پرداخت و به دستور دولت وقت توقیف شد. مظهر همچنین در سازمان‌ها و انجمن‌های آزادیخواه روزگار خود فعالیت می‌کرد و در همین راستا به همراه دوستان همفکرش بازداشت و زندانی گردید.

حیدر مظهر در ۲۹ خرداد ۱۳۴۷ درگذشت. مجموعه آثار و غزلیات وی به کوشش فرزندش فرهنگ مظهر در سال ۱۳۹۰ در انتشارات کرمانشاه به چاپ رسید.

درمورد اعتقاد دینی حیدر مظهر اطلاعات کافی ارائه نشده اما بر اساس مدارک میتوان به مزدیسنا اشاره کرد .

شعر[ویرایش]

وی در برخی از اشعارش به طرفداری از کشاورزان و کارگران پرداخته و بسیاری از اشعار خود را به رنجبران تقدیم نموده است. همچنین بسیاری از اشعار وی در ستایش ایران و وطن پرستی سروده شده‌است. مظهر پیوسته به کار مطالعه و سرودن شعر و شرکت در انجمن و سازمانهای فرهنگی مشغول بود و با دوستان شاعر و سرایندگان و نویسندگان سرشناس هم دوره خود و بخصوص شباب کرمانشاهی دوستی و مکاتبه داشت. ایرج رضایی متخلص به انور کرمانشاهی[۲] برادرزادهٔ حیدر مظهر و از شعرای کرمانشاه از شاگردان وی بود.

فعالیت‌ها[ویرایش]

  • تأسیس و انتشار روزنامه پرآو در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۰۶[۱]
  • عضو انجمن ادبی سخن کرمانشاه
  • عضو انجمن ادبی فصاحت

توصیف دیگران[ویرایش]

فرشید یوسفی در کتاب باغ هزار گل[۳] دربارهٔ حیدر مظهر چنین می‌نویسد:

حیدر فرزند غلامرضا متخلص به مظهر در بیست و دوم ربیع‌الاول هزار و سیصد و سیزده قمری پای به عرصه وجود نهاد، تحصیلات متداول زمان را نزد استادان وقت فرا گرفت و بکار تجارت مشغول گردید.

شباب کرمانشاهی که با حیدر مظهر مراودهٔ ادبی داشت[۴] در آغاز غزلی از حیدر در انجمن فصاحت نوشته:

ادیب کامل آقای مظهر کرمانشاهی از اعضای انجمن و نظامت داشته‌اند، اخیراً به سبب شعبه تجارتی که در کردستان دارند به کردستان رفته در تصفیه امور خود مشغول هستند.

نمونه‌هایی از اشعار[ویرایش]

فرس ناز[ویرایش]

تا چرخ رود ناله‌ام از هجر تو هر شبروزم چو شب است از تو جدا ای مه نخشب
جانم به لب آمد به امیدی که همه عمرباری بگذارم به لب لعل تو من لب
با درد توان ساخت مرا چند طبیبادر چاره من کوش یکی سوختم از تب
ای بر فرس ناز چنین تند چه رانیافتاده ببین کیست تو را در پی مرکب
درد غم هجران تو را عاشق مهجورچاره طلبی مرگ دوائیست مجرب
امروز کجا ترک نمایی که به طفلیآموخته‌ای درس جفا را تو به مکتب
بر زلف مزن شانه مشوران بهم او رابگذار بدین حال که هستند مرتب
مظهر چو مه محفل اغیار بود یاریارم به غم و رنج من سوخته کوکب

*.دل امیدوار به سر باشد خیال یارم امشب     نخوابد دیدهٔ بیدارم امشب الا ای مونس دل! ماه محفل     بیا کز دوری‌ات افگارم امشب بیا ای ماه گردون نکویی     نظر کن چشم اختریارم امشب دل امیدوارم را امید است     که آید نازنین دلدارم امشب گل باغ لطافت باز آید     برآرد تا که گل از خارم امشب به گوش آید تو گویی هر زمان     بشارت از در و دیوارم امشب ز آب دیده و از آتش دل     هم اندر آب و هم در نارم امشب گهی شادم به یاد روی آن مه     گهی از هجر در آزارم امشب شبی تار است دور از یار مظهر     دلی آغشته در خون دارم امشب (۶)

آه بی تاثیر[ویرایش]

قدیمی‌ترین اثر چاپ شده از مظهر توسط دیگران که تا کنون به دست آمده غزل «آه بی تاثیر» می‌باشد که در نشریه انجمن ادبی سخن کرمانشاه[۵] در اردیبهشت ماه سال ۱۳۴۲ در شماره دوم این نشریه در آن سال به چاپ رسیده است. غزل مذکور به نام «تقدیر ما» نیز معروف می‌باشد.

جز وفاداری چه باشد در جهان تقصیر مامی نشاید جز کمند زلف تو زنجیر ما
بر وفای تو نیفزوداز جفایت کم نکرددیدهٔ لبریز خون و آه بی تاثیر ما
عاقبت معمورهٔ دل شد خراب از دست غماز کرم ساقی بجامی باده کن تعمیر ما
طایر دل می‌طپد در سینهٔ ما بی رختاز پی آسایش دل، چون بود تدبیر ما؟
بهرهٔ ما هجر و وصلت شد نصیب دیگراناز که نالم کز ازل اینطور شد تقدیر ما
غیر محنت حاصل ما کو در این دیر خرابدایه از پستان محنت داده گویا شیر ما
کلک ما مظهر کند تقریر ذکر عاشقیتا که گوش اهل عالم پر کند تقریر ما

پانویس[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ کتاب تاریخچه مطبوعات کرمانشاه تالیف باقر شاکری چاپ سال ۱۳۳۷
  2. گزیده اشعار ایرج رضایی، انتشارات آگاهان ایده، تهران سال ۱۳۷۹
  3. یوسفی، فرشید، باغ هزار گل، انتشارات فرهنگخانه اسفار، تهران، ۱۳۶۹، ص ۸-۶۱۷
  4. «محمد جواد شباب کرمانشاهی» در زادگاه خود به تحصیل پرداخت. در سال ۱۳۰۴ش روزنامهٔ «فصاحت» را در کرمانشاه تأسیس و تا سال ۱۳۰۹ش منتشر کرد. وی شاعری توانا بود و در سرودن قصیده و غزل مهارت داشت. جنازه‌اش را به نجف انتقال دادند و در آنجا دفن کردند. از آثار وی: «شکرستان» و «مخزن‌اللئالی» است. «کلیات اشعار شباب» متجاوز از پنجاه هزار بیت، شامل منظومه‌های «نشاط شباب»، «چشمهٔ نوش»، «دبستان معرفت»، «تیر شهاب»، «پریشان»، «لسان‌العاشقین»، «کیمیای سعادت» و «مرثیهٔ چراغ برق» است.
  5. انجمن ادبی سخن کرمانشاه. نشریه انجمن ادبی سخن کرمانشاه. کرمانشاه، سال اول شماره دوم اردیبهشت ماه ۱۳۴۲، صفحه ۲۸: چاپ سعادت.

 ۶ _برقعی، محمدباقر. سخنوران نامی معاصر ایران. ج. دوازدهم. نشر خرم، چاپ ۱۳۷۳. ص۱۰۰. شابک ‎۹۷۸۹۶۴۹۹۷۲۴۰۴.

منابع[ویرایش]

  • مظهر کرمانشاهی، حیدر (۱۳۹۰دیوان مظهر الشعرای کرمانشاهی، کرمانشاه: انتشارات کرمانشاه، شابک ۹۷۸-۹۶۴-۲۶۰۷-۷۳-۰
  • مکی، حسین (۱۳۶۴، صفحات ۱۱۱, ۳۴۱, ۴۳۳, ۶۰۱, ۶۰۲گلزار ادب، تهران: موسسه انتشارات امیرکبیر تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)
  • شاکری، باقر (آذر ۱۳۳۷ هـ. ش. صفحه ۱۱۸تذکره مختصر شعرای کرمانشاهی، کرمانشاه: نشر سعادت تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)
  • شاکری، باقر (۱۳۳۷تاریخچه مطبوعات کرمانشاه، کرمانشاه: نشر سعادت
  • اسدی، دکتر احمد (۱۳۸۱گلچین سخن، کرمانشاه: انتشارات کرمانشاه، شابک ۹۶۴-۶۶۰۳-۲۹-۷
  • انجمن ادبی سخن کرمانشاه، نشریه انجمن ادبی سخن کرمانشاه، کرمانشاه، سال اول شماره دوم اردیبهشت ماه ۱۳۴۲، صفحه ۲۸: چاپ سعادت
  • رضایی کرمانشاهی، ایرج (۱۳۷۹، صفحه ۹۳گزیده اشعار ایرج رضایی کرمانشاهی (انور)، تهران: انتشارات آگاهان ایده، شابک ۹۶۴-۵۷۶۴-۰۱-۷ تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)
  • یوسفی، فرشید (۱۳۶۹باغ هزار گل، تهران: انتشارات فرهنگخانه افسار، صص. ۱۱۷, ۱۱۸ .* برقعی، محمدباقر. سخنوران نامی معاصر ایران. ج. دوازدهم. نشر خرم، چاپ ۱۳۷۳. ص۱۰۰. شابک ‎۹۷۸۹۶۴۹۹۷۲۴۰۴.

پیوند به بیرون[ویرایش]

ویکی گفتاورد :https://fa.m.wikiquote.org/wiki/حیدر_مظهر https://portal.hoonel.com/readable/biography/8495-بیوگرافی-حیدر-مظهر-شاعر-و-روزنامه-نگار-کرمانشاهی--دوره-معاصر.html