درگاه:حقوق بشر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

حقوق بشر

حقوقِ بشر بنیادی‌ترین حقوقی‌ست که هر فرد به‌طورِ ذاتی، فطری و به صِرفِ انسان‌بودن از آن بهره‌مند می‌شود. این تعریفِ ساده، عواقب و بازتاب‌های اجتماعی و سیاسیِ مهمی برای مردم و حکومت‌ها به‌دنبال دارد. بر پایهٔ اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر و دیگر اسنادِ بین‌المللی، این حقوق ویژگی‌هایی همچون جهان‌شمول‌بودن، سلب‌ناشدنی، انتقال‌ناپذیری، تفکیک‌ناپذیری، عدم تبعیض و برابری‌طلبی، به‌هم‌پیوستگی و درهم‌تنیدگی را دارا است. از این رو به تمامیِ افراد در هر جایی از جهان تعلق دارد و هیچ‌کس را نمی‌توان به صِرفِ منطقهٔ جغرافیایی که در آن زیست می‌کند، از حقوقِ بشر محروم کرد.

همهٔ افراد فارغ از عواملی چون نژاد، ملیت، جنسیت و غیره در برخورداری از این حقوق با هم برابر و یکسانند و در این خصوص کسی را بر دیگری برتری نیست.

نوشتار برگزیده

شهروندی همانطور که روشن است از مشتقات شهر است . شهروندی را قالب پیشرفتهٔ «شهرنشینی» می‌دانند. به باور برخی از کارشناسان، شهرنشینان هنگامی که به حقوق یکدیگر احترام گذارده و به مسئولیت‌های خویش در قبال شهر و اجتماع عمل نمایند به «شهروند» ارتقاء یافته‌اند. شهروندی تا پیش از این در حوزهٔ اجتماعی شهری بررسی می‌شد اما پس از آن شهروندی مفاهیم خود را به ایالت و کشور گسترش داده‌است، اگرچه امروزه بسیاری به شهروندی جهانی نیز می‌اندیشند. حقوق شهروندی آمیخته‌ای است از وظایف و مسئولیت‌های شهروندان در قبال یکدیگر ، شهر و دولت یا قوای حاکم و مملکت و همچنین حقوق و امتیازاتی که وظیفه تامین آن حقوق بر عهدهٔ مدیران شهری (شهرداری)، دولت یا به طور کلی قوای حاکم می‌باشد. به مجموعه این حقوق و مسئولیت‌ها، «حقوق شهروندی» اطلاق می‌شود. بیشتر…

نگاره برگزیده

استفاده نظامی از کودکان در جنگ داخلی آمریکا. امروزه استفاده از کودکان در جنگ غیرقابل قبول و مغایر با حقوق کودکان شمرده می‌شود.

رده‌ها

رده‌ها
رده‌ها

نکات برگزیده

اعلامیهٔ جهانیِ حقوقِ بشر یک پیمانِ بین‌المللی است که در مجمعِ عمومیِ سازمانِ مللِ متحد در تاریخِ ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ در پاریس به تصویب رسیده است. این اعلامیه نتیجهٔ مستقیمِ جنگ جهانی دوم بوده و برای اولین بار حقوقی را که تمام انسان‌ها مستحق آن هستند را به‌شکلِ جهانی بیان می‌دارد، درنتیجه حقوق بشر به حقوقی گفته می‌شود که همگان در همه زمان‌ها و مکان‌ها از آن برخوردارند.

اعلامیهٔ مذکور شامل سی ماده است که به تشریح دیدگاه سازمان ملل متحد در مورد حقوق بشر می‌پردازد. مفاد این اعلامیه حقوق بنیادی مدنی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، و اجتماعی‌ای را که تمامی ابنای بشر در هر کشوری باید از آن برخوردار باشند را مشخص کرده‌است. لایحه جهانی حقوق بشر از اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و دو پروتکل انتخابی آن تشکیل شده است. در سال ۱۹۶۶ مجمع عمومی دو لایحه جزئی‌تر مذکور را به تصویب رساند. در سال ۱۹۷۶ هنگامی که لایحه جهانی حقوق بشر توسط تعداد کافی از ملت‌ها مورد تأیید قرار گرفت، به حقوقِ بین‌الملل تبدیل شد. ادامه..

گفتاورد برگزیده

«حقوق زنان، حقوق بشر است.»

––عفوِ بین‌الملل

آنچه می‌توانید انجام دهید


در دیگر پروژه‌های ویکی‌مدیا