موریس گودولیه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
موریس گودولیه- ۱۹۷۷

موریس گودولیه، (به فرانسوی: Maurice Godelier) انسان‌شناس نامدار فرانسوی است. گودولیه یک اقیانوسیه‌شناس و از جمله انسان‌شناسانی است که در کنار کلود مایاسو و ژان کوپنس، دنباله‌رو سنت مارکسیسم در انسان‌شناسی فرانسه و به شدت تحت تأثیر اندیشه‌های ژرژ بلاندیه بوده‌است. متن کوتاه زیر از کتاب «از مردم نگاری تا انسان‌شناسی تفسیری» (۲۰۰۲) و مقاله‌ای با عنوان «شکستن آینه خودی» در این کتاب به قلم موریس گودولیه انتخاب و ترجمه شده‌است. در این متن گودولیه به بحث دربارهٔ موقعیتی بحرانی می‌پردازد که عموماً تحت تأثیر گفتمان پسامدرن در انسان‌شناسی به وجود آمده‌است و گاه به نظر می‌رسد که می‌تواند سبب تخریب کامل رویکرد انسان شناختی به مثابه یک رویکرد شناختی شود.[۱]

نظریات[ویرایش]

گودولیه در آخرین آثار خود با به چالش کشیدن نظریه کلود لوی استروس دربارهٔ منشأ جوامع انسانی بر اساس گسترش دایره همسر گزینی مبتنی بر ممنوعیت ازدواج با محارم، با اتکا بر بیش از نیم قرن مطالعات میدانی خویش در منطقه اقیانوس آرام، نتیجه گرفته‌است که عامل شکل‌گیری «جامعه» یا گرد هم آمدن تقریباً تمام این جوامع (و او این فرضیه را قابل مطالعه برای تعمیم به کل انسانیت می‌داند) ظاهر شدن نخست پنداره (ایده) قدرت در شکل مذکر و در ساختار هژمونیک آن بوده‌است.[۲]

کتاب‌شناسی[ویرایش]

  • عقلانیت و غیر منطقی در اقتصاد – ۱۹۶۹ (۲ جلد) (عقلانیت و غیر عقلانی بودن در اقتصاد، لندن: ان‌ال‌بی، ۱۹۷۲).
  • تولید مردان بزرگ. قدرت و سلطه مردان در میان بارویای گینه نو، اد. فایارد (۱۹۸۲). (ساخت مردان بزرگ. سلطه و قدرت مرد در میان گینه نو بارویا، انتشارات دانشگاه کمبریج، ۱۹۸۶). جایزه آکادمی فرانسه
  • ایده و مواد، اد. فیارد (۱۹۸۴): (ذهنی و مادی. اندیشه، اقتصاد و جامعه، ورسو، ۱۹۸۶).
  • معمای هدیه، اد فیارد (۱۹۹۶). (معمای هدیه، شیکاگو، کمبریج؛ انتشارات دانشگاه شیکاگو، انتشارات پولیتی، ۱۹۹۸، شابک ‎۹۷۸−۰−۲۲۶−۳۰۰۴۵−۰).
  • قتل پدر، فدای تمایلات جنسی، ۱۹۹۶.
  • تولید بدن. رویکردهای انسان‌شناسی و تاریخی و بدن انسان. طراحی شده. شکنجه شده، تسخیر شده، آدمخوار. متون جمع آوری و ویرایش شده توسط موریس گودلیه و میشل پانوف. آمستردام، آرشیو معاصر (۱۹۹۸).
  • گودولیه، موریس (۲۰۰۴): دگردیسی‌های خویشاوندی. پاریس: فیارد.شابک ‎۲−۲۱۳−۶۱۴۹۰−۳؛ OCLC 61137773.
  • «لوی استراوس»، پاریس: لو سئویل، ۲۰۱۳، (۵۹۲ ص) / ترانه اثر نورا اسکات، (۲۰۱۸) «کلود لوی استروس، مطالعه انتقادی اندیشه او»، کتاب‌های ورسو، (۵۶۰ ص).

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «موریس گودولیه: شکستن آینه خود». باشگاه اندیشه. ۱۷ آبان ۱۳۸۳. بایگانی‌شده از اصلی در ۵ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۸ فروردین ۱۳۹۰. از پارامتر ناشناخته |ماه= صرف‌نظر شد (کمک)
  2. «تأملی در ساختارهای مذکر خشونت». خبرآنلاین. ۳۱ مرداد ۱۳۸۸. دریافت‌شده در ۸ فروردین ۱۳۹۰. از پارامتر ناشناخته |ماه= صرف‌نظر شد (کمک)