پرش به محتوا

بحث پیش‌نویس:عبدالرحمن خان بهسودی

محتوای صفحه در زبان‌های دیگر پشتیبانی نمی‌شود
افزودن مبحث
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
آخرین نظر: ۵ ماه پیش توسط Zaki Elham Dahmarda در مبحث عبدالرحمن خان بهسودی

عبدالرحمن خان بهسودی[ویرایش]

تولد، دوران کودکی و تحصیلات

عبدالرحمن خان بهسودی فرزند عبدالوهاب خان بهسودی، در بهار سال 1320 هـ.ش در قریه تی رباط سرخ‌آباد ولسوالی مرکز بهسود ولایت میدان وردک چشم به جهان گشود. تعلیمات رسمی را به سویه بکلوریا از لیسه راقول و بعد در کابل شامل مکتب نظامی می‌گردد. عبدالرحمن خان بهسودی در کتابت و خوش‌نویسی معروف و علاوتاً کتاب‌های سیاسی، فلسفی و حقوقی را مطالعه و پیرامون اندیشه‌های دانشمندان معلومات آفاقی زیادی را کسب نموده بود.

فعالیت‌های سیاسی

عبدالرحمن خان بهسودی سهم بارز در جهاد و قیام مسلحانه مردمی علیه شوروی، می‌گیرد. که بدین جهت توسط حکومتحفیظ‌الله امین دستگیر و به مدت 60 روز را در پولیگون پلچرخی سپری می‌نماید. ایشان بعد از رهایی از زندان، رهسپار بهسود گردیده و در کنار سایر همرزمانش در جهت تمویل و بسیج مجاهدین سهم فعال می‌گیرد. نیروی صلح افغانستان در جدی سال 1361 هـ.ش در بهسود و منطقه سرخ‌آباد شکل می‌گیرد که عبدالرحمن بهسودی در کنار مرحوم آیت‌الله محمدجواد مظفری از محوری ترین افراد این نهاد، در جهت تأمین صلح و جلوگیری از جنگ ایفا می‌باشد. نیروی صلح افعانستان برای جلوگیری از جنگ‌ها و جنجال‌های بین احزاب، گروه‌ها و افراد درگیر جنگ در سطح بهسود و مناطق هم‌جوار چون میدان‌شهر، غزنی، بامیان، غور، دایکندی، پروان و سایر مناطق مرکزی و صفحات شمال فعالیت داشت. بعد از شهادت عبدالعلی مزاری در غرب کابل در 22 حوت 1373 و تسلط گروه تحریک طالبان در کابل در سال 1375 هـ.ش، پایگاه اصلی حزب وحدت در بامیان و مزارشریف مستقر گردید. در تقسیمات اداری که صورت گرفته بود، بهسود یکی از ولایات موقت محسوب می‌شد. عبدالرحمن خان بهسودی با اصرار و پیشنهاد مردم، علما و بزرگان منحیث والی ولایت موقت بهسود با مرکزیت سیاه‌بوته انتخاب شده بود و به مدت چندین سال نیز ایفای وظیفه نمود. بعد از سقوط گروه تحریک طالبان در سال 1380 هـ.ش، حکومت «جمهوری اسلامی افغانستان» شکل گرفت. عبدالرحمن خان بهسودی علاوه بر آن‌که در جهت حل قضایا و اختلافات بزرگ در سطح ولایت میدان وردک و منطقه با عضویت در کمیسیون حل منازعات کوچی‌ها و ده‌نشینان نقش عمده و فعال را ایفا نمود.

فعالیت ‌های اجتماعی

تسهیل، ایجاد و تأسیس مدرسه ولی‌عصر سرخ‌آباد، تعمیر لیسه عالی سرخ‌آباد، مراکز صحی هشت‌درخت، مراکز صحی سرخ‌آباد (تی‌رشک) و مراکز صحی پیتاب سرخ‌آباد، پخته‌سازی و ترمیم کانال سربند سرخ‌آباد_ تی‌رباط و انده سرخ‌آباد، پل دهن‌قل سرخ‌آباد، پل دهن‌گیروی سرخ‌آباد بالای دریای هلمند و پل سرولوم سرخ‌آباد بالای دریای سربند.

ارتحال و محل تدفین

سرانجام با یک عمر تلاش و فعالیت‌های خستگی‌ناپذیر با کمال محبوبیت که در بین مردمش داشت، مورخ 15 میزان سال 1401 هـ.ش از اثر ایست قلبی، به عمر 81 سالگی داعی اجل را لبیک می‌گوید. Zaki Elham Dahmarda (بحث) ‏۲ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۴۵ (UTC)پاسخ