پرش به محتوا

مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۴۰۳)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
مسعود پزشکیان
کارزارانتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۴۰۳)
نامزدمسعود پزشکیان
گرایشجناح اصلاح‌طلبان
وضعیتثبت‌نام: ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
احراز صلاحیت: ۲۰ خرداد ۱۴۰۳
ستادهاتهران، ایران
اعضای اصلیعلی عبدالعلی‌زاده (رئیس)[۱]
شعاربرای ایران
وبگاهdrpezeshkian.ir

مسعود پزشکیان در ۲۰ خرداد ۱۴۰۳ از سوی شورای نگهبان جهت ورود به چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری تأیید صلاحیت شد.[۲] او به‌دنبالِ بهبود روابط با غرب بر سر برنامه هسته‌ای ایران به‌منظور کاهش تحریم‌های آمریکا بوده و موضع ملایم‌تری در قبال الزام زنان به حفظ حجاب داشته است. او از حامیان جامعه اهل سنت ایران است و یکی از رویکردهای او جلب نظر رای‌دهندگان سرخورده، به‌ویژه نسل‌های جوان و اهل سنت است.[۳]

پس از اعلام نام نامزدهای نهایی، جبهه اصلاحات او را به‌عنوان نامزد خود اعلام کرد. سید محمد خاتمی، رئیس‌جمهور سابق، هم از او حمایت کرد.[۴] نامزدهای اصول‌گرای رقیبش مدعی هستند که او «دوره سوم ریاست‌جمهوری حسن روحانی» خواهد بود اما پزشکیان این موضوع را رد کرده است.[۵][۶]

زمینه[ویرایش]

پیش از سال ۱۳۸۰ و تشکیل کابینه دوم محمد خاتمی، پزشکیان در میان فعالان سیاسی ایران شناخته شده نبود.[۷] او بین ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۰ در دوره وزارت محمد فرهادی، معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کابینه اول سید محمد خاتمی بود.[۸] او در کابینه دوم سید محمد خاتمی به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از مجلس رأی اعتماد گرفت.[۸][۹]

پزشکیان برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۹۲ نام‌نویسی کرد اما از نامزدی انصراف داد.[۱۰] او دلیل انصراف خود را ثبت‌نام اکبر هاشمی رفسنجانی اعلام کرد.[۱۱] او برای در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نیز نام‌نویسی کرد که توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شد.[۱۲][۱۱]

نام‌نویسی[ویرایش]

وی در تاریخ ۱۲ خرداد ۱۴۰۳، در سومین روز ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری ایران (۱۴۰۳)، با حضور در وزارت کشور، به‌منظور کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت نام کرد.[۱۳][۱۴] مسعود پزشکیان روز قبل از ثبت نام خود، در گفت‌وگو با روزنامه العربی الجدید اعلام کرده بود که برای ثبت‌نام در انتخابات ریاست جمهوری به مقر وزارت کشور می‌رود.[۱۵] صلاحیت مسعود پزشکیان روز ۲۰ خرداد ۱۴۰۳ از سوی شورای نگهبان برای نامزدی چهاردهمین دورهٔ انتخابات ریاست‌جمهوری احراز شد.[۱۶]

ستاد انتخاباتی و شعار[ویرایش]

تجمع انتخاباتی حامیان پزشکیان در تهران، سوم تیر ۱۴۰۳

مسعود پزشکیان بعد از تأیید صلاحیت خود اولین توئیت خود را با شعار «برای ایران» رسانه ای کرد. وی در اولین برنامه تبلیغاتی خود از شعار دولتش رونمایی کرد. وی شعار برای ایران با ایرانیان بر اساس حق و عدالت را برای دولت مدنظر و کمپین تبلیغاتی خود برگزید.[۱۷][۱۸]

علی عبدالعلی‌زاده در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم به‌عنوان رئیس ستاد انتخاباتی پزشکیان منصوب شد. سید محمدعلی افشانی، معاون امور استان‌ها؛ علی شکوری‌راد، معاون تبلیغات؛ حجت نظری، معاون جوانان و دانشجویان؛ فاطمه راکعی، معاون بانوان؛ احمد صادق بناب، معاون مالی و اقتصادی و ابراهیم شیخ، معاون روابط عمومی ستاد انتخاباتی او شدند.[۱۹]

فعالیت‌های تبلیغاتی[ویرایش]

سفرها[ویرایش]

همایش‌ها[ویرایش]

  • همایش برای ایران فردا
  • همایش بزرگ فرهنگیان
  • همایش زنان حامی
  • همایش فرهنگیان و نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی
  • اجتماع بزرگ حامیان و گردهمایی انتخاباتی ستاد استان تهران
  • نشست فعالان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران
  • گردهمایی تولیدکنندگان، انجمن‌ها و تشکل‌های بخش کشاورزی و صنعت غذای ایران

مستند[ویرایش]

  • نسل زد
  • مستانه شو

وعده‌های انتخاباتی[ویرایش]

  • تنش‌زدایی با دولت‌ها و تعامل سازنده با جهان[۲۰]
  • ثبات اقتصادی و اجتماعی با حمایت از تجار، تولیدکنندگان، نخبگان و جوانان[۲۱]
  • معافیت مالیاتی برای خانوارهای کم‌درآمد[۲۲]
  • اجرای کامل نظام رتبه‌بندی فرهنگیان و بهبود وضعیت معیشتی معلمان[۲۳]
  • توازن در خدمات عمومی و احقاق حق و جلوگیری از ظلم[۲۴]
  • اجرای صحیح برنامه هفتم توسعه[۲۵]
  • ایجاد اتحاد و انسجام ملی و کاهش تنش‌های داخلی
  • اصلاح نظام ناکارآمد اینترنت و رفع فیلترینگ برای حمایت از کسب‌وکارهای مجازی. او تنها کاندیدای این دوره از انتخابات است که با طرح صیانت مخالف است.[۲۶]
  • استفاده از کار کارشناسی و علمی در مدیریت کلان کشور
  • تقویت وضعیت معیشتی کادر درمان و هنرمندان بازنشسته
  • توازن بین دهک‌های پایین و بالا در یارانه‌های انرژی و بنزین
  • حضور اهل سنت به عنوان عضو کابینه و استاندار
  • توجه به مسائل حاشیه نشین‌ها
  • ساماندهی مهاجرین موجود و بستن مرزهای ایران به روی پناهجویان افغان[۲۷]
  • مذاکره با کشورهای اروپایی برای پذیرش بخشی از مهاجرین

واکنش‌ها[ویرایش]

به گفتهٔ طیبه بیات در خبرگزاری مهر، پس از اعلام تأیید صلاحیت پزشکیان، شخصیت‌های اصلاح‌طلب حمایت خود را از او اعلام کردند و رسانه‌های این طیف در حال «ایجاد جنگ روانی علیه رقبا» و «فضاسازی برای افکار عمومی» مبنی بر احتمال بالای پیروزی پزشکیان هستند.[۲۸] روزنامهٔ اعتماد نیز در خبری مدعی شد که فرمان تخریب پزشکیان از ستادهای انتخاباتی اصولگرایان صادر شده است. طبق این خبر آن‌ها به دنبال ایجاد جوی منفی علیه نامزدی‌اند که می‌بایست یک تنه با نامزدهای اصولگرا روبه‌رو شود.[۲۹]

پاتریک وینتور در روزنامهٔ گاردین «کاهش تنش و بهبود رابطه با آمریکا» را مهم‌ترین گزینه سیاست خارجی پزشکیان داشت. به باور این نویسنده حضور محمدجواد ظریف به‌عنوان مشاور پزشکیان در میزگرد تلویزیونی، می‌تواند نمادی از این واقعیت باشد که در صورت پیروزی پزشکیان، «رویکرد ایران به سیاست خارجی، از جمله نیاز به دستیابی به توافق در مورد برنامه هسته‌ای‌اش، چقدر می‌تواند تغییر کند.»[۵][۳۰]

حامیان[ویرایش]

حمایت‌ها از مسعود پزشکیان

افراد[ویرایش]

سیاستمداران[ویرایش]

ورزشکاران[ویرایش]

کنشگران و روزنامه‌نگاران[ویرایش]

فعالان اقتصادی[ویرایش]

عالمان و دانشگاهیان[ویرایش]

حزب و تشکل‌ها[ویرایش]

رسانه[ویرایش]

  • هم‌میهن
  • مردم سالاری
  • انتخاب
  • فرارو
  • بهار نیوز
  • اعتمادآنلاین
  • آفتاب نیوز
  • آرمان امروز
  • اقتصاد ۲۴
  • رویداد ۲۴
  • نواندیش

منابع[ویرایش]

  1. رئیس ستاد انتخابات مسعود پزشکیان منصوب شد
  2. «ویدیو/ اعلام رسمی اسامی نامزدهای تأیید صلاحیت شده در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳». ایسنا. ۲۰۲۴-۰۶-۰۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  3. Bozorgmehr, Najmeh (20 June 2024). "Iran's reformist candidate jolts presidential race with nuclear pitch". Financial Times (به انگلیسی). Retrieved 25 June 2024.
  4. «سید محمد خاتمی: به دکتر پزشکیان رأی خواهم داد». عصر ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۸ ژوئن ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۴۰۳-۰۳-۲۶.
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ «گاردین: پزشکیان چشم به بهبود رابطه با آمریکا دارد». عصر ایران. ۳۱ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۴ ژوئن ۲۰۲۴.
  6. «پزشکیان: دولت سوم روحانی نیستم/هر اقدامی را با مشورت مردم انجام می‌دهم». ایرنا. ۲۷ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۵ ژوئن ۲۰۲۴.
  7. «مسعود پزشکیان؛ از تدریس نهج‌البلاغه تا نایب رئیسی مجلس». BBC News فارسی. ۲۰۱۶-۰۶-۱۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۱۴.
  8. ۸٫۰ ۸٫۱ «زندگی‌نامه مسعود پزشکیان». بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ مه ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۴۰۳-۰۲-۲۰.
  9. «پزشکیان: اصلاح‌طلبی که اصولگرا شد». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۰۲۴-۰۶-۱۰. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۱ ژوئن ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۱۱.
  10. «همه آنهایی که برای ریاست جمهوری آمدند». تابناک. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۸ آوریل ۲۰۱۷. دریافت‌شده در ۳ ژوئن ۲۰۲۴.
  11. ۱۱٫۰ ۱۱٫۱ «پزشکیان: اصلاح‌طلبی که اصولگرا شد». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۰۲۴-۰۶-۱۰. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۱ ژوئن ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۱۱.
  12. «مزرات کشور اسامی تااید صلاحیت شدگان را اعلام کرد». رادیو فردا. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ مه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۵ مه ۲۰۲۱.
  13. «مسعود پزشکیان برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد». فرارو. ۱۲ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  14. «پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد». انتخاب. ۱۲ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  15. «زمان ثبت‌نام پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد /اولویت اول آقای کاندیدا چیست؟». www.khabaronline.ir. ۲۰۲۴-۰۵-۳۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  16. «اسامی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد». مشرق نیوز. ۲۰ خرداد ۱۴۰۳. بایگانی‌شده از اصلی در ۹ ژوئن ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۹ ژوئن ۲۰۲۴.
  17. «اولین توئیت پزشکیان بعد از اعلام اسامی با شعار «برای ایران»». انتخاب. ۲۰ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  18. «پزشکیان: برای نجات ایران همه باید مشارکت کنند/اصلاحات بر اساس عدالت». ایرنا. ۲۰۲۴-۰۶-۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  19. «اعضای ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان /علی شکوری راد معاون تبلیغات شد /معاون بانوان و اقتصادی چه کسی هستند؟». خبرآنلاین. ۲۰۲۴-۰۶-۱۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۲ ژوئن ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۱۱.
  20. «پزشکیان: قرار نبود تورم و مشکلات کمر مردم را خم کند». خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency. ۲۰۲۴-۰۶-۱۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  21. «پزشکیان: با مشارکت مردم، نخبگان و سرمایه‌گذاران از بحران خارج می‌شویم». ایرنا. ۲۰۲۴-۰۶-۱۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  22. «پزشکیان: کسی که حقوقش ۱۰، ۱۵ میلیون است که نباید مالیات دهد! / دولتی که می‌آید، دولت مسعود پزشکیان است، نه دولت X و Y/باید FATF داخلی را اجرا کنیم». خبرآنلاین. ۲۰۲۴-۰۶-۱۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  23. «وعده پزشکیان به معلمان». ایران آنلاین. ۲۵ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۴ ژوئن ۲۰۲۴.
  24. «پزشکیان: قول می‌دهم صدای بی‌صدایان باشم». فرارو. ۲۶ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  25. «پزشکیان: یکی از مسائل گمشده در کشور ما عدالت است/ نیازی به نوشتن برنامه مجدد برای اجرای برنامه فعلی نیست». عصر ایران. ۲۱ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  26. «تنها یک کاندیدا با طرح صیانت از فضای مجازی مخالف است: مسعود پزشکیان». عصر ایران. ۲۲ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۲.
  27. «۳ تصمیم کلیدی پزشکیان برای مهاجران افغان در ایران». فرارو. ۲۴ خرداد ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  28. بیات، طیبه (۲۲ خرداد ۱۴۰۳). «عیار پزشکیان در تلویزیون رو شد/ژست هنری پورمحمدی در فیلم تبلیغاتی». خبرگزاری مهر. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۵ ژوئن ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۲۲ خرداد ۱۴۰۳.
  29. «اعتماد خبر داد؛ صدور فرمان تخریب مسعود پزشکیان در ستادهای انتخاباتی اصولگرایان». اعتماد آنلاین. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۸ ژوئن ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۴۰۳-۰۳-۲۲.
  30. Wintour، Patrick (۲۰۲۴-۰۶-۱۹). «Iran's reformist presidential candidate eyes improved relations with US» (به انگلیسی). The Guardian. شاپا 0261-3077. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۲۴.
  31. «سید محمد خاتمی: به دکتر پزشکیان رأی خواهم داد». عصر ایران. دریافت‌شده در ۱۴۰۳-۰۳-۲۶.
  32. حمایت دکتر محمدجواد ظریف از پزشکیان
  33. پزشکیان با عارف دیدار کرد/ اعلام حمایت بنیاد امید ایرانیان از پزشکیان
  34. مهدی کروبی از مسعود پزشکیان حمایت کرد
  35. حمایت یکی از چهره‌های دولت اصلاحات از مسعود پزشکیان
  36. دکتر مسعود پزشکیان را در این میان اصلح یافتم و به ایشان رای خواهم داد
  37. حمایت علی مطهری از پزشکیان
  38. هادی خامنه‌ای در انتخابات به چه کسی رأی می‌دهد؟
  39. حمایت قدرت‌الله علیخانی از پزشکیان: مسئولین اجرایی انتخابات از رای مردم حفاظت و صیانت کنند / تندروها تمایلی به حضور حداکثری مردم ندارند / ترکیب ۵ در برابر ۱ را فقط خدا و ملت می‌توانند تغییر دهند
  40. عابدی جعفری: طالع مسعود برای جراحی بیمار وطن، گامی فرا بیش نهاده، دست بیعتی به او دهیم
  41. علی ربیعی: پزشکیان «خود خودش» است/ هرچه بگوید تا آخر بر آن استوار خواهد ماند
  42. محمدرضا خاتمی در جمع حامیان پزشکیان: ایران ما حال خوشی ندارد؛ این ایران، ایران ما نیست، ایران ما، ایران بدون فقر و فساد است
  43. بطحایی: کاهش هزینه‌های مسکن و درمان معلمان برنامه اصلی پزشکیان برای بهبود معیشت فرهنگیان است
  44. مجید انصاری: افکار عمومی قانع شوند که چرا افرادی با سوابق طولانی و مهم رد صلاحیت شده‌اند
  45. حمایت توییتری مهرعلیزاده از پزشکیان
  46. بیژن زنگنه: " ‎برای ایران "، رأی من در انتخابات به پزشکیان است
  47. «پزشکیان: قول می‌دهم اجازه اخراج دانشجویان و اساتید را ندهم/ محسن هاشمی: پزشکیان قولی که نتواند انجام دهد، از دهانش در نیامده است». خبرآنلاین. ۳ تیر ۱۴۰۳. دریافت‌شده در ۲۳ ژوئن ۲۰۲۴.
  48. محمدمجتهد شبستری: به پزشکیان رأی می‌دهم
  49. محسن رنانی: برای ایران بی‌پرستار که «حسرت یک زندگی معمولی» بر دلش مانده است، در این انتخابات شرکت خواهم کرد
  50. از «صدای اعتراض به سال‌ها بی‌عدالتی» تا «هر روز یک قشقرق»
  51. کنایه تند استاد اخراجی دانشگاه شریف به قالیباف در جمع حامیان پزشکیان
  52. حمایت تمام قد فاضل میبدی از مسعود پزشکیان: مواظب کاسبان تحریم باشیم، تا به قدرت بازنگردند
  53. حمایت خانواده نخستین شهید هسته ای از پزشکیان / خانواده شهید علی محمدی: تمام قد از پزشکیان حمایت می‌کنیم
  54. «اعلام حمایت جبهه اصلاحات از مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری». ایرنا. دریافت‌شده در ۱۴۰۳-۰۳-۲۶.
  55. حمایت احزاب اصلاح‌طلب از پزشکیان

پیوند به بیرون[ویرایش]