پرش به محتوا

ویکی‌پدیا:گزیدن مقاله‌های خوب/طاهر بن حسین

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

طاهر بن حسین[ویرایش]

خوب شد

معیارهای خوبیدگی برآورده شدند:

  • نثر: متن را به جهت املایی و انشایی تصحیح کردم.
  • تأییدپذیری: کلیهٔ مطالب منبع معتبر دارند.
  • شمول: در حد گمخ کفایت می کند.
  • بی‌طرفی: بیطرفانه است.
  • پایداری: پایدار است.
  • طراحی: خوب است.

با تشکر از محمدجوادسید (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۹:۰۶ (UTC)[پاسخ]

بحث زیر بسته شده است. لطفاً آن را تغییر ندهید. ادامهٔ دیدگاه‌ها باید در صفحهٔ بحث مناسب ثبت شوند. نباید ویرایش دیگری در این ریسه انجام شود.

پیشاخوبیدگی طاهر بن حسین
ویرایش ورودی‌ها
اندازهٔ مقاله ۱۹۵٬۰۶۲
آیا مقاله ترجمه از ویکی‌های دیگر است؟ خیر
منبع‌دارکردن همهٔ مطالب انجام شد انجام شد
جایگزینی منابع نامعتبر (به‌خصوص منابع ویکیایی) با منابع معتبر انجام شد انجام شد
بررسی تک‌تک منابع ارجاع‌داده‌شده انجام شد انجام شد
استانداردسازی منابع با الگوهای یادکرد انجام شد انجام شد
افزودن الگو(ها)ی جعبهٔ اطلاعات انجام شد انجام شد
افزودن الگو(ها)ی جعبهٔ گشتن انجام شد انجام شد
افزودن رده و میان‌ویکی مناسب انجام شد انجام شد
افزودن تصاویر مناسب انجام شد انجام شد
پیوند به محتوا(ها)ی مرتبط در پروژه‌های خواهر انجام نشد انجام شد
پیوند پایدار منابع برخط (کد) به‌زودی انجام می‌شود
هنوز ناظر وپ:گمخ صحت ورودی‌ها را تأیید نکرده‌است.
 طاهر بن حسین (ویرایش | تاریخچه) • بحثپی‌گیری


نامزدکننده: Mr MohammadJavad M (بحثمشارکت‌ها) ‏۲۵ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۱:۵۵ (UTC)[پاسخ]

خیلی خوب نوشته شده است. --سید (بحث) ‏۲۵ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۱۹ (UTC)[پاسخ]

@Huji: این از مقالات خیلی خوبه. من سعی می کنم تا آخر هفته بعد بررسی اش کنم تا در صورت تمایل زودتر به گمب بیاید.--سید (بحث) ‏۲۵ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۲۸ (UTC)[پاسخ]
بررسی اولیه
  • لید نیازمند گسترش است.
  • بخش «طاهر در زمان جنگ داخلی بین امین و مأمون» را می توان قدری توسعه داد. نبرد ری (۸۱۱) و محاصره بغداد (۸۱۲-۸۱۳) جای کار بیشتری دارد.
  • تاریخ رخدادها در متن نیست. مثلا «ختلاف طاهر با فضل بن سهل» مربوط به چه سال هایی می شود.
  • «اعلام استقلال» در زمینه تاریخی سده سوم چندان معنایی ندارد. امرا یا سر در فرمان خلیفه داشتند یا حکومت خود را برپا می کردند اما باز هم مستقل محسوب نمی شدند. ضمن آنکه اگر طاهر اعلام استقلال کرده باشد، چطور بنی عباس همچنان تا نیم قرن اتکایشان در سرزمین های شرقی و نیز ریاست شرطه بغداد بر طاهریان بوده است!
  • یک بخش برای میراث و عواقب حکومت طاهر در انتها بسازید و به استقرار حکومت طاهریان به عنوان نخستین امرای استخلاف در سرزمین خراسان بپردازید.

موارد جزیی دیگری هم هست که بعد از انجام این اصلاحات عرض می کنم.--سید (بحث) ‏۲۵ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۷:۵۱ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: ممنون از نظراتتون و نکته‌سنجیتون.امیدوارم بتونم با کمک شما مقاله رو به نقطه‌ی مطلوبی برسونم.اما در پاسخ به نکاتی که متذکر شدید.

  • درباره‌ی تذکر اول ممنون میشم کمی دقیق‌تر راهنمایی کنید که کمبود در کجاست چون به نظر من اگه متن اولیه دقیق‌تر و گسترش‌ یافته‌ترنگارش بشه ممکنه از حالت صحیحش خارج بشه.
  • درباره‌ی نبرد ری و محاصره‌ی بغداد مطالبی بیشتری در اختیار داشتم ولی احساس می‌کنم افزودن این مطالب که گاها دارای قسمت‌‌های کم اهمیت هست از ارزش و فایده مقاله کم میکنه و خیلی گسترشش میده در عین اینکه اطلاعات مهمی درباره‌ی طاهر در اختیارمون نمیگذاره.
  • مطالب این مقاله مثل زنجیر به هم وصل هستند.اگه دقت کنید در قسمت قبلش تاریخ فتح بغداد رو ذکر کردم و در این بخش شروع اختلافات رو از فتح بغداد بیان کردم.البته احساس کردم شاید چنین موضوعی از نظر تاریخی زیاد دارای اهمیت نباشه.
  • طبق مطالعاتی که من در این زمینه در منابع داشتم گفته‌ی شما صحیحه و خود طاهر نیز تا اواخر دوره‌ی حکومتش مطیع مامون بوده ولی ذکر یک نکته که حتی در منابع موردنظرم خیلی روشون تاکید شده مهمه و اونم اینکه طاهر به شخصه و با پی بردن به اختیارات و با توجه به اهدافش اعلام استقلال میکنه و کارهایی هم در این راه انجام میده اما فرزندان و نوادگانش از روشش پیروی نمیکنند و از دستگاه خلافت اطاعت میکنند در عین حال مامون و عباسیان هم از سر نیاز به نفوذ و توانایی‌ها و محبوبیت طاهریان در مشرق و بغداد به تایید اون ها ادامه میدن.
  • برای این مورد من از نظر وجود مطالب متکی بر منابع مشکلی ندارم ولی به نظرتون نگارش چنین بخشی مقاله رو تا قسمت زیادی از موضوع اصلیش یعنی شخصیت طاهر و اقداماتش دور نمیکنه؟

باز هم از نکاتی که مطرح کردید ممنونم. --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۲۵ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۲۰:۲۶ (UTC)[پاسخ]

  • در مورد اول وپ:لید را مطالعه و طبق آن عمل کنید. لید تریجیحا لازم است چکیده ای از همه مقاله در دو سه پارگراف باشد.
  • در مرحله خوبیدگی اصراری ندارم. اما در برگزیدگی اطلاعات بیشتری نیاز است.
  • در مورد سوم، در هر بخش باید سال رخدادها بیان شود. ضمنا یک سالشمار هم در انتها اضافه کنید.
  • در مورد چهارم اگر فکر می کنید توضیح بیشتری نیاز نیست، برای خوبیدگی مشکلی نیست.
  • در مورد آخر، خب خواننده می پرسه بعدش چی؟ لازمه در یک بخش در مورد طاهریان بعد از طاهر و دیگر میراث طاهر توضیح داده بشود.

موفق باشید.--سید (بحث) ‏۲۶ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۰۲:۱۲ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: مطمئنا هدف نهایی برگزیدگی مقاله هست و سعی می کنم تا با در نظر گرفتن تذکرات و اعمال نظرات، مقاله رو ارتقا بدم. فقط به علت حجم زیاد مطالبی که باید اضافه بشن، کار تکمیل مقاله به تدریج انجام میگیره. در طی این روند خوشحال میشم که شما با نقطه نظراتتون و راهنمایی‌ها به ارتقا کیفیت مقاله کمک کنید. بازم ممنون از همراهی و راهنمایی‌هاتون --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۲۶ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۲۱:۴۰ (UTC)[پاسخ]

مقاله بس عالی و جامع است که شایسته تشکر کردن دارد و افتخاری است برای برنامه آموزشی که توانسته افرادی با این همه توانایی و استعداد جذب ویکی کند که سبب غنی‌تر شدن روز افزون ویکی فارسی شوند. با این حال، چندتا نکته وجود دارد که باید بیان کرد که سبب بهبود بیش از پیش مقاله شود:

  • ابتدا اینکه، با توجه به گستردگی منابع مربوط به این دوران(چه فارسی چه انگلیسی‌)، باید از منابع بیشتری استفاده شود تا موجب غنی‌تر شدن مقاله شود.
  • به نظرم برای مقاله باید از الگو‌هایی بیشتری مثل سال‌شمار یا شجره‌نامه‌ یا حتی جداول استفاده کرد. و حتی به نظرم می‌توان با توجه به حجم مطالب مقاله، جعبه اطلاعات شخص رو کامل‌تر کرد.
  • در ضمن حتی می‌توان از تصاویر بیشتری برای مقاله استفاده کرد.

در آخر بازهم باید بابت نوشتن این مقاله از Mr MohammadJavad M تشکر کرد. امید است در مابقی راه نیز موفق و سربلند باشد. -- ImanFakhri (بحث) ‏۲۸ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۱۵ (UTC)[پاسخ]

@ImanFakhri: تشکر از بررسی که انجام دادید این موارد برای خوبیدگی الزامی به نظر نمی رسد.--سید (بحث) ‏۲۸ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۳:۲۷ (UTC)[پاسخ]
@Sa.vakilian: درست است مواردی مانند الگو یا تصاویر الزامی نیستند اما در مورد منابع باید از منبع‌های بیشتری استفاده کرد. در غیر اینصورت با دو یا سه منبع متن آنچنان ارزشی ندارد. متنی ارزشمند است که تمامی موجود را در بر بگیرد. -- ImanFakhri (بحث) ‏۲۸ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۳:۳۲ (UTC)[پاسخ]

@ImanFakhri: ممنون از شما دوست عزیز و لطفی که بهم داشتید. مطمئنا کمک دوستانی مثل شما موجب موفقیت و رشد من در این زمینه خواهد بود. نکاتی که بیان کردید تا حد امکان و توان در مقاله منظور میشه تا سطح مقاله بیش از پیش پیشرفت و بهبود پیدا کنه. باز هم ازتون ممنونم و براتون آرزوی موفقیت میکنم. --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۲۹ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۰:۵۹ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: سلام. نکاتی که گفتید غیر از مورد پنجم اعمال شدند. لطفا بررسی کنید و اگه مشکلی داشتند بگید. در ضمن اگه نکتهٔ دیگه‌ای هم مدنظرتون بود که به بهبود مقاله کمک میکنه بگید. دربارهٔ مورد پنجم هم اگه میشه بیشتر توضیح بدید و بازش کنید چون من واقعا متوجه نمیشم که باید دنبال چه نوع مطلبی باشم و دقیقا منظورتون چیه. در ضمن اگه با منبعی که این موضوعو تحلیلی‌تر بررسی کرده باشه، آشنایی دارید، لطفا معرفی کنید. ممنون --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۲۹ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۹:۱۵ (UTC)[پاسخ]

برای مورد آخر برای نمونه وشمگیر#جانشینان را ببینید. اجمالا می خواهم در یک پاراگراف بنویسید که فرزندان طاهر پس از وی امارت سرزمین های شرقی خلافت عباسی را عهده دار شدند و سلسله طاهریان را به عنوان نخستین سلسله امیران ایرانی پس از اسلام تاسیس کردند و همزمان به نیابت از خلیفه مسئول گردآوری خراج و تأمین امنیت و سایر امور این حوزه بودند و شورش های محلی نظیر شورش مازیار را سرکوب کردند و این وضع تا اواسط سده سوم ادامه داشت و نهایتا توسط یعقوب لیث کارشان پایان یافت. بررسی تحلیلی تر بماند برای مرحله برگزیدگی. یک بخش سالشمار هم اضافه کنید. وقتی اینها را انجام دادید، یک جا همه موارد را بررسی می کنم.--سید (بحث) ‏۳۰ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۱:۰۲ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: ممنون از توضیحتون. مورد پنجم هم اعمال شد و سالشمار طاهر هم که قبلا به مقاله اضافه کردم و باقی موارد هم که قبلا اعمال شدند. لطف کنید مقاله رو بررسی کنید و نظرتون رو بگید. متشکرم --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۳۰ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۳:۲۹ (UTC)[پاسخ]

بررسی دقیق:

  • طلحه الطلحات نمی توانسته در اوایل سده اول حاکم سیستان باشد، در حالی که در مقاله اش آمده که «پدرش عبدالله بن خلف مکنی ملقب به ابوطلحة در دیوان بصره به شغل کاتبی روزگار می‌گذراند. او به بنی امیه تمایل داشت و دستگاه خلافت را تکریم می‌نمود.» خود بنی امیه از اواسط سده اول به حکومت رسیده اند!
  • طاهر در زمان هارون: من متوجه نشدم طاهر در زمان هارون امارت پوشنگ یافت یا در زمان مامون. ضمنا ذکر «حمزه خارجی» در چند جا به طور مجزا آمده است که برای انسجام بیشتر یک جا بیاورید.
  • جزییات جنگ بین امین و مأمون را به مقاله اصلی اش منتقل کنید. الان بیش از 70 کیلو از مقاله مربوط به این موضوع است.

بقیه اش را بعدا می نویسم.--سید (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۶:۲۸ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: ممنون از توجهتون و نکاتی که متذکر شدید.

  • دربارهٔ طلحه، این شخصیت طبق منابعی که در اختیارمه در اواخر سدهٔ اول و یا اوایل عهد عباسیان، حکومت سیستان رو بر عهده داشته اما چیزی که هست اینه که یکی از منابع هم مرگ اون رو در سال ۶۴ هجری اعلام کرده. اما نکته‌ای که مهمه اینه که درباره طلحه نوشتم که در سدهٔ اول هجری حکومت سیستان رو بر عهده داشته و ذکری از اوایل یا اواخر نیاوردم که شما این نکته رو مطرح کردید :) با این حال برای دقیق شدن مطلب، در ویرایش جدید، به اواخر سدهٔ اول یا اوایل عهد عباسی اشاره کردم.
  • طاهر مطمئنا در زمان هارون و بعد از پدرش حکومت پوشنگ رو از سمت علی بن عیسی به عهده گرفت چون علی بن عیسی طبق فرمانی که هارون در اواخر عمرش صادر کرد، از حکومت خراسان عزل شد و در بغداد به بند کشیده شد و اصلا در دورهٔ مأمون حکومت نقطه‌ای رو بر عهده نداشت چون در نبرد ری کشته شد.
  • قسمتی که مربوط به جانشینی هست رو از مقاله حذف کنم دیگه؟ چون نبرد ری و فتح بغداد ارتباط فشرده و مستقیمی به طاهر دارند.نظر شما چیه؟ --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۷:۴۳ (UTC)[پاسخ]
  • بخش اختلاف امین و مامون را کامل حذف نکنید. در حد دو سه پارگراف توضیح دهید.
  • «فتح بغداد در سال ۱۹۸ هجری/ ۸۱۳ میلادی، همانگونه که آغازگر خلافت مأمون و قدرت گیری ایرانیان در مناصب متعدد بود» این تعبیر دقیق نیست چون قدرت گیری ایرانیان از زمان مامون آغاز نشده بلکه از ابتدای عباسیان بوده است.
  • «به هر صورت، در اثر اقدام فضل بن سهل، طاهر چندین سال از صحنهٔ سیاست دور گشت و نقش جدی و فعال خود را به‌طور موقت از دست داد» وقتی طاهر امیر نیمه غربی خلافت عباسی بوده ، نویسنده چطور چنین حکمی داده!
  • «شورش برادرش حسن» این شخص کیست؟--سید (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۷:۴۶ (UTC)[پاسخ]
  • جملات حشو در متن زیاد است مثلا «چنانکه در مقاله ذکر گردید» و ... من چند موردش را حذف کردم اگر چیزی مانده خودتان حذف کنید.
  • تکرار مکررات در متن زیاد است. مثلا درخصوص اعتبار طاهر در خراسان در چند جای مقاله سخن رفته است.--سید (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۷:۵۰ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian:

  • ‌ منظور از قدرت‌گیری ایرانیان، غالب شدن اون‌ها در امور حکومت با به قدرت رسیدن فضل بن سهل و حسن بن سهل هست که یکیشون با وزارت مأمون و دیگری با حکومت بر عراق و اطراف دارای نفوذ فوق‌العاده‌ای در امور حکومت بودند.
  • ‌ در توضیح و تفهیم این قسمت باید اینطور بهتون بگم که جایگاه عراق و مناطق اطراف که بغداد ( مرکز خلافت ) در اون قرار داشت با متصرفات دیگه فرق زیادی داشت و فضل هم با علم به همین موضوع زمینه‌چینی سپردن حکومت نواحی عراق رو به برادرش و واگذار کردن قسمت های غربی به طاهر رو انجام داد. چون با این حرکت طاهر نمیتونست در مرکز خلافت که کانون توجه بود به فعالیت و عرض اندام بپردازه و به نوعی تبعید سیاسی دچار شد.یک مثال ساده تفاوت در جایگاه استان تهران و خوزستان نفت‌خیز با یزد
  • منظور حسن بن حسین برادر طاهر بود که به اشتباه پیوند حسن بن مصعب نوشتم و الان ویرایشش کردم.
  • این دست جملات رو برای نشون دادن تکیه متن بر منابع و تاکید بر استفاده صرف از اون‌ها نوشتم تا خواننده تصور نکنه که جمله یا پاراگرافی از سمت نویسنده مقاله نگارش شده.
  • دربارهٔ اعتبار طاهر و همچنین حمرهٔ خارجی، آوردن این موارد در چندین بخش با توجه به زمینهٔ هر بخش بوده و به نظرم در هر نقطه از نظر بار معنایی یکم تفاوت دارند. --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۸:۱۳ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: دربارهٔ طلحه، الان متوجه شدم اشتباه از من بود که اصلاحش کردم. شرمنده --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۸:۱۹ (UTC)[پاسخ]

نیاز به جملات معترضه نیست. در ویکی پدیا ما فقط انشای مطالب را با قلم خودمات بازنویسی می کنیم تا نقض حق تکثیر نشود. بدیهی است که مطالب نظرات ما نیست.--سید (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۸:۲۴ (UTC)[پاسخ]

مقاله طاهریان دانشنامه ایرانیکا هم خیلی خوبه. البته در مرحله برگزیدگی باید مورد توجه قرار بگیرد. همچنین در آن مرحله مقاله Fourth Fitna که یک مقاله خوبیده است نیز می تواند مورد توجه قرار گیرد. --سید (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۸:۳۴ (UTC)[پاسخ]

@محک: سلام. لطفا شما هم سر فرصت نگاهی به مقاله بکن. تشکر.--سید (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۷:۵۱ (UTC)[پاسخ]

  • @Sa.vakilian: سلام. وقت نمی‌شود مقاله را بخوانم چون از بس گمخ شلوغ است که وقتی اگر بماند، به مقالات بدون ناظر آنجا سرک خواهم کشید. ولی یک نگاه گذرا به مقاله انداختم. چند نکته کلی نظرم را جلب کرده:
    • اول این که بخش اعظمی از مقاله عکس و الگو ندارد و این در حالی است که نقشه‌ها، تصاویر و شجره‌نامه‌ها در چنین مقالاتی حائز اهمیت هستند.
    • دوم این که مقاله زیاد ویکی‌سازی نیست؛ جایی از مقاله به چشمم خورد که نقل‌قول در پرانتز () نوشته شده بود و محمد را با (ص) ذکر کرده بود.
    • مسئله سوم منابع است. برداشت اولیه بنده از پانویس چنین بوده که کل مقاله از یک منبع (امیر اکبری) نوشته شده و هر از گاهی چند جمله از دیگران بدان افزوده شده که در صورت تصدیق مورد سوم، نیازمند منابع بیشتری است. اگر مواردی که نورمگز از این نویسنده نشان داده، دارای مشکل تشابه اسمی نباشند، موضوعات مقالات این نویسنده جای تردیدی بر اعتبارش به وجود می‌آورد (که مستلزم تحقیق بیشتری من‌باب کیستی این فرد است). محک 📞 ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۲۰:۲۰ (UTC)[پاسخ]

@محک: ممنون از نکاتی که متذکر شدید.

  • برای اضافه کردن عکس، خودم هم خیلی مشتاق و پیگیر بودم و به ویکی انبار سر زدم اما به غیر از ۳ عکسی که در مقاله به کار برده شده چیز خوبی نتونستم پیدا کنم.
  • (ص) که برای محمد ذکر شد به این دلیل بود که به نقل از نویسنده این جمله از طاهر نقل قول شده بود و از اونجایی که فکر میکنم در نقل قول شخصی نباید ویرایشی ایجاد کرد بدون هیچ تغییری در مقاله آوردمش.
  • از مقالات دیگه هم تا حد زیادی استفاده شده اما دلیل اینکه مقالهٔ اکبری قسمت اعظم مطلبو دربر میگیره اینه که ۶ منبع دیگه در مورد تاریخ ایران بعد از اسلام یا موضوعاتی از این قبیلند که در ضمن متن اصلی، اشاره‌هایی به طاهریان و سرگذشتشون کردن اما کتاب اکبری به صورت تخصصی دربارهٔ طاهریان هست و موضوع مورد بحثش سلسلهٔ طاهریانه که به همین علت با جزییات بیشتری هست و در نقاطی از مقاله که متابع دیگه اطلاعاتی نمیتونند ارائه کنند، خیلی مفید واقع شده. --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۲۲:۳۱ (UTC)[پاسخ]
@محک: جان؛ به نظرم در مرحله خوبیدگی این اشکال ابتنا بر یک منبع قابل چشم پوشی است. البته من فرضم این است چون این مقاله احتمالا جزیی از پروژه مقالات دانشجویی @آرش: است ، ایشان خودش بر رعایت کپی رایت و صحت کار علمی نظارت لازم را داشته است.--سید (بحث) ‏۳ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۳:۵۹ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: مقاله ایرانیکا رو یکی دیگه از دوستان هم پیشنهاد داده بود و من قسمتیشو هم مطالعه کردم اما چون به نحوه ارجاع‌دهی از مقالات این شکلی وارد نبودم دیگه کار رو ادامه ندادم. --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۳ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۶:۰۲ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian و محک: سید جان این مقاله بخشی از برنامهٔ آموزشی است. رعایت حق تکثیر و استفادهٔ علمی منطبق بر اصول ویکی‌پدیا در این مقاله از جانب من موردِتأیید است. اما سخنی در تکثر منابع: بر پایهٔ آن‌چه از چند تجربهٔ مشابه ذهن می‌دارم، اساساً رویهٔ برگزیده‌نویسی مقاله‌های تاریخی در ویکی‌پدیای فارسی بر این روال استوار بوده‌است که نویسنده منبعی معتبر را شالودهٔ کار خویش بنهادی و ساختار مقاله را منطبق بر آن بنوشتی. سپس، مستظهر بر دیگر منابع و مقالاتْ فرعیات مقاله را ارجاع بدادی و اثبات بکردی. ضمن گوشه‌چشمی به قِلّت منابع باجزئیات دربارهٔ طاهر بن حسین، این مقاله نیز تا بدین‌جا بر همین سبیل طی مسیر کرده‌است. این سخن که کثرت منابع بر غنای مقاله می‌افزاید، سخن راستی است، اما روا نیست نویسنده را ملزم کنیم که مقالهٔ خویش را چندشالوده‌ای سازد. درباب منبع‌افزایی: عجالتاً گردنهٔ خوبیدگی را به سلامت گذر کنیم، با همکاری محمدجواد در مرحلهٔ برگزیدگی منابعی چند به مقاله خواهم افزود. با احترام --آرش ۱۴ بهمن ۱۳۹۶/ ‏۳ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۹:۳۱ (UTC)[پاسخ]
@آرش: خوشحال می شوم شما را در گمب و گمخ فعال ببینم. اگر دانشجویانتان را به سراغ مقالاتی نظیر شاه صفی که در گردنه گمب گیر کرده هم بفرستید عالی می شود. اما در مورد این مقاله ، من تنها مشکلم شیوه غیرویکیایی نگارش آن است که در بالا هم تذکر داده ام. مقاله یک مقدار قابل توجهی حشو و اطناب و تکرار دارد که خواندنش را دشوار می کند.--سید (بحث) ‏۴ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۰۳:۱۶ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: امروز یک جستجو کاملی کردم و مطالبی و جملاتی که تکراری محسوب می‌شدند رو حذف کردم البته ۲ یا ۳ قسمت رو به خاطر معنی درستی که در مطلب ایجاد می‌کرد نگه داشتم ولی به طور کلی دیگه فکر میکنم مقاله از این دست جملات تقریبا خالی شده. اگه مشکل دیگه‌ای هست بگید تا اصلاح بشه. ممنون --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۴ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۹:۰۶ (UTC)[پاسخ]

  • بخش طاهر در زمان هارون: حمزه پسر آذرک شاری من درست متوجه نشدم که طاهر در زمان هارون با دو حمزه مختلف درگیر بوده یا یکی. ضمن آنکه منابع معتبر نظیر ایرانیکا برخلاف مقاله، هیچ اشاره ای به پیروزی طاهر یا هیچ کس دیگر از سرداران هارون بر همزه نکرده اند. لطفا این بخش را مجددا بررسی و اصلاح فرمایید.
  • نبرد ری: کمی از مطالب را به مقاله جانبی منتقل کردم.

--سید (بحث) ‏۶ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۸:۵۳ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: ممنون از نکتهٔ مهمی که متذکر شدید. طاهر با یک شخص یعنی همون حمزه بن عبدالله الشاری درگیری وستیز داشته.راستش بعد از تذکر شما، دوباره منبعی که کشته شدن عبدالله در جنگ با طاهر رو ذکر کرده بود بررسی کردم و متوجه شدم که متأسفانه نویسنده مورد نظر یعنی فرای دچار اشتباه در بیان رویداد شده چون در قسمتی گفته حمزه در سال ۲۱۳ هجری/ ۸۲۸ میلادی به دست طاهر کشته شده اما در ادامهٔ مقاله و تشریح زندگی طاهر، مرگ طاهر رو در سال ۲۰۷ هجری/ ۸۲۲ میلادی ذکر کرده !!!! برای همین چون احساس کردم قسمت اول نوشته‌اش اشتباه باشه از مقاله حذفش کردم. برای انتقال مطالب هم هروقت نیازه بگید خودم انجام میدم.اگه نکتهٔ دیگه‌ای هم به نظرتون رسید ممنون میشم متذکر بشید. --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۶ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۲۰:۱۷ (UTC)[پاسخ]

  • یک سوال که البته ربطی به خوبیدگی مقاله ندارد. آنچه در خصوص آرایش سپاهیان در نبرد ری ذکر شده بیشتر یاد آور لژیون های رومی است تا سپاهیان ایرانی و عرب. در سپاهیان ایران به طور سنتی سواره نظام زره پوش در کنار سواره نظام تیرانداز نقش بسیار ویژه ای داشته است. آرایش سپاهیان عرب هم به معمولا به صورت خطی با یک میانه و دو جناح چپ و راست بوده است که از سوی سواره نظام سبک و متحرک پشتیبانی می شده اند. اما آرایشی که برای دو طرف نوشته اید و به صورت واحدهای کوچک مستطیلی پیاده نظام است ، بیشتر در لژیون های رومی رایج بوده است. درست برداشت کرده ام؟--سید (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۰۷:۵۲ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: در رابطه با آرایش سنتی سپاهیان ایران مطلب درستی ذکر کردید اما این آرایش مربوط به دورهٔ اشکانی و ساسانی میشد و ظاهرا بعد از اسلام دچار تغییرات گسترده‌ای شده. در رابطه با آرایش جنگی طاهر، مطالبی که در منابع اومده این مطلبو روایت میکنه که طاهر به علت تعداد کم سربازانش در مقابل لشکر علی بن عیسی این آرایش رو انتخاب کرده و منابع روایت می‌کنند که آرایش جنگی خوارج اینطور بوده که طاهر به تقلید از اون سپاهش رو سازماندهی میکنه.دربارهٔ لشکر علی بن عیسی هم، اگه به تشریح آرایش دقت کنید تقریبا شکلی از آرایش خطی رو با یک سری تغییرات کوچیک داره توضیح میده و حتی به قرار گرفتن علی در قلب سپاه اشاره داره. اما چند نکته رو میخواستم بهتون بگم.

  • در ویرایش‌هایی مثل این مورد و موارد مشابه گاها جملاتی رو حذف کردید که به نظرم وجودشون مفید و تا حدودی ضروریه چون در همین مثال، جملاتی که حذفشون کردید نشان‌دهندهٔ وجود چندین نظر دربارهٔ این بحث هستند و خواننده رو تفهیم می‌کنند که در این مورد اختلاف نظر بین راویان و مورخان وجود داره.
  • در بعضی دیگر از ویرایش‌ها مانند مثال بالا، شما کلماتی رو جایگزین یک سری دیگه از کلمات می‌کنید که از بار ادبی کمتری برخوردارند و به نظرم یکی از ویژگی‌های مقالهٔ خوب، نثر ادبی و زیبای اونه در حالی که شما یک سری از کلمات ساده رو جایگزین کلمات ادبی می‌کنید که موجب سبک شدن نثر مقاله میشه و به نظرم دقت بیشتری رو می‌طلبه.
  • در گروه دیگه از ویرایش‌ها مانند این مورد شما کلماتی رو جایگزین می‌کنید که موردنظر من و نویسندهٔ منابع مورد نظر نیست چون در همین مثال خلل به معنی بی‌نظمی و درهم‌ریختگیه در حالی که من منظورم کاهش یافتن تعداد سربازان امین و ترک اردوی امین بوده که امیدوارم در این زمینه بیشتر توجه کنید.
  • در این ویرایش شما مطلبی رو اضافه کردید و منبعش رو هم قرار دادید که خلافت عباسیان از ریچارد فرای نوشته شده در حالی که تا اونجایی که من اطلاع دارم چنین اثری از سوی فرای نگارش نشده در هر صورت ویرایشش نمیکنم تا اگه اشتباهی وجود داره خودتون اصلاح کنید و اگه نداره هم که موردی نیست.

ممنون از کمک‌هاتون در تصحیح و ویرایش مقاله و بهبود وضعیتش --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۱:۳۶ (UTC)[پاسخ]

هر موردی را که فکر می کنید ویرایش من به کیفیت علمی یا ادبی مقاله آسیب می زند ، حتما واگردانی کنید.
در مورد این ویرایش جمله آخر بدون ذکر منبع قدری شبیه تحقیق دست اول و نقض وپ:تحقیق به نظر می آید. آن جمله را جا به جا کردم و در متن قرار دادم تا مشکل رفع شود. باقی مواردی را هم حذف کردم، به نظرم کلماتی بود که مصداق حشو و اطناب است.
در مورد اثر فرای هم گویا حق با شماست. من از مقاله فضل بن سهل آن مطلب را آوردم. به هر حال به قدری توضیح بیشتر نیاز است. ظاهرا آن مقاله ضمن مقالات دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی توسعه یافته و شاید @ImanFakhri: بتواند کمک کند.--سید (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۱:۴۸ (UTC)[پاسخ]
@Sa.vakilian: @Mr MohammadJavad M: درود. در باب منبعی که منسوب به فرای شده، حق با محمدجواد است. در واقع کتاب دولت عباسی رو طقوش نگارش کرده نه ریچارد فرای. در مقاله فضل بن سهل نیز به اشتباه در ارجاعات این منبع، نویسنده فرای ذکر شده که باید اصلاح شود. -- ImanFakhri (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۲۲ (UTC)[پاسخ]
تشکر درست کردم.--سید (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۲۵ (UTC)[پاسخ]
  • تشریح جریان استقلال: این بخش شبیه لید است، اما در میانه متن آمده! خب مگر سطور ماقبلش هم تشریح همین جریان نیست! من این طور بخش بندی را صحیح نمی دانم. نظرم آن است که عنوان این زیربخش حذف گردد و سطور قبل و بعدش یکپارچه شود. --سید (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۳۴ (UTC)[پاسخ]
  • @Mr MohammadJavad M: @ImanFakhri: میراث طاهر یا مأمون! من این سوال برام مطرحه که ایجاد سلسله طاهریان به عنوان امارت استکفا طرح طاهر بوده یا مأمون؟ ظاهرا کنترل کل خلافت پهناور از بغداد حتی در زمان خلیفه مقتدری همچون هارون نیز ناممکن بوده است. در نتیجه مامون به فراست دریافته است که باید با گماردن امرای محلی از یک سو آنان را مسئول امنیت حوزه تحت کنترلشان کند و از سوی دیگر از این طریق مطامع این افراد را ارضا کند. اتخاذ چنین سیاستی پایداری فوق العاده ای به عباسیان حتی در شرایطی که دچار ضعف بودند، بخشید. یعنی در شکل گیری دولت های نیمه مستقل ضمن آنکه گرایش ایرانیان به خودمختاری دخیل بوده گرایش خلیفه به واگذار کردن امور به امرای محلی نیز تأثیر داشته است. اگر در منابع این دیدگاه هم ذکر شده است، لطفا اضافه شود.--سید (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۴۵ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: ببینید این امر رو باید میراث طاهر دونست به دلایلی که براتون توضیح میدم. در منابع متعددی که مطالعه کردم این نکته ذکر شده که مأمون هم در دورهٔ طاهر و هم بعد از اون به عدم توانایی در کنترل قسمت شرقی خلافت پی برده بود و افرادی رو میخواست به حکمرانی اونجا گسیل کنه که بهشون از جهات مختلف اطمینان بیشتری داشته باشه، یعنی به طور کلی مأمون دارای این دوراندیشی بود اما چیزی که باعث میشه که سلسلهٔ طاهریان رو میراث طاهر بدونیم اقدام فوق‌العاده مهم طاهر در اعلام استقلال و همچنین نفوذش در بین حکام و بزرگان محلیه. به عبارت دیگه قدرتی که طاهر برای خاندانش در بغداد و خراسان بزرگ پایه‌گذاری کرد و اعتمادی که از بزرگان جلب کرد، موجب شد که خلیفه دچار واهمه بشه و پیرامون این مورد فکر کنه و به این نتیجه برسه که حکومت رو باید تاکید میکنم باید به طاهریان بسپاره چون شاید قبل از اعلام استقلال طاهر، کاندیداهای دیگه‌ای برای بعد از طاهر وجود داشتند مثل فرزندان سامان خدات یا ... اما اعلام استقلال و در نتیجه گسترش اقتداری که طاهر به وجود آورد و میراثی که برای فرزندانش گذاشت به همراه قدرتی که عبدالله به واسطهٔ لشکرش در غرب دارا بود، مأمون رو مجاب به اعتماد به این سلسله کرد وگرنه این امر باید روشن باشه که هیچوقت به فرزندان یک یاغی نباید قدرت رو واگذار کرد اما مأمون این کار رو در نتیجهٔ محاسباتی که انجام داده بود و میزان قدرتی که میدونست در خاندان طاهری جریان داره، انجام داد. امیدوارم متوجه شده باشید.--Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۵۶ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: البته باید یادآور بشم که تاکید من در توضیح بالا بر حکومت طاهریان و شکل‌گیریشون هست و دربارهٔ باقی حکومت‌ها نظر شما درست و متینه.--Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۲:۵۹ (UTC)[پاسخ]

@Sa.vakilian: این مورد اشاره به سال برگزیده شدن علی‌بن‌موسی‌الرضا به ولایتعهدی مأمون داره. --Mr MohammadJavad M (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۳:۲۶ (UTC)[پاسخ]

خب خواننده مقصود از این سال را نمی فهمه.--سید (بحث) ‏۸ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۴:۲۷ (UTC)[پاسخ]

بحث بسته شده است. لطفاً آن را تغییر ندهید. ادامهٔ دیدگاه‌ها باید در صفحهٔ بحث مناسب ثبت شوند. نباید ویرایش دیگری در این ریسه انجام شود.